Betekenis van Tajweed Tajweed is een bekende term voor degenen die hebben geleerd de Koran te reciteren. De zuivere betekenis van het woord is ‘perfectie, verfraaiing of verbetering’. In de islam is het een set regels om lezers te helpen de Koran op dezelfde manier te reciteren als de Profeet Mohammed (vzmh) leerde van Jibreel.
Belangrijkheid Het verfraait niet alleen de recitatie, maar het leren van Tajweed zorgt er ook voor dat de boodschap niet per ongeluk wordt verdraaid. Reciteren zonder Tajweed kan de betekenis van woorden veranderen, omdat er regels zijn vastgesteld om vergelijkbare letters te onderscheiden. Zelfs onjuiste verlengingen kunnen de betekenis veranderen.
Voordelen Er zijn veel voordelen aan het lezen van de Koran. Hier is een hadith die specifiek de beloning van het mooi reciteren illustreert, verteld door A’ishah, moge Allah tevreden met haar zijn:
“Iemand die de Koran mooi, vloeiend en nauwkeurig reciteert, zal in het gezelschap van nobele engelen zijn. Wat betreft degene die het met moeite, stotterend of struikelend door zijn verzen reciteert, hij zal tweemaal die beloning hebben.” [Al-Bukhari]
Zelfs beginners worden beloond als ze worstelen om correct te reciteren! Het leren hoe je mooi kunt reciteren geeft ook het bijkomende voordeel dat je de Koran vaker wilt reciteren, omdat het aangenaam klinkt voor de oren. Het belangrijkste is dat Allah de inspanning en tijd zal opmerken die zijn dienaar heeft gestoken in het reciteren van Zijn woorden, zelfs als ze nooit volmaaktheid bereiken.
Tajweed leren Het wordt aanbevolen om Tajweed te leren van iemand die het heeft beheerst, omdat zij de student kunnen begeleiden bij het leren van elke regel. Het is moeilijk om je eigen fouten te horen bij het reciteren, dus reciteren voor een leraar helpt enorm.
Men kan nog steeds zelf oefenen door het gedeelte dat ze reciteren op te nemen en ernaar te luisteren samen met een professionele recitant van de Koran (zoals Sjeik Mahmoud Khalil al-Husary, Mohammed Ayoub of Mishary Alafasy). Wanneer je wilt oefenen of meelezen, kunnen het luisteren naar professionele recitanten helpen bij het aanleren van de juiste uitspraak van letters en de juiste Tajweed-regels.
Men kan klassen volgen in een lokale moskee of zich inschrijven voor een online cursus, zoals de Tajweed-cursus van Quranic, die studenten helpt efficiënt te leren op hun eigen tempo via opgenomen video’s. YouTube bevat ook veel cursussen die de Tajweed-regels onderwijzen. Luisteren naar de juiste uitspraak is essentieel!
Leer Tajweed online met eenvoudige hapklare lessen! Tajweed-regels Tajweed moet vanaf het begin worden geleerd door te horen en te oefenen om de perfecte recitatie te evenaren. De regels hieronder dienen alleen als beschrijving en men moet hulp zoeken. Dit artikel zal slechts enkele van de belangrijkere regels op een breed niveau behandelen. Men kan dit gebruiken als gids tijdens het leren van de regels. Hieronder volgen enkele definities die worden gebruikt in de uitleg:
Ghunnah (nasale klank): Dit is het geluid dat uit je neus komt bij het uitspreken van bepaalde letters. Knijp je neus dicht zodat je er niet door kunt ademen. Probeer nu woorden te zeggen die beginnen met ‘m’ of ‘n’. Je zult je neus voelen trillen als je die letter vasthoudt. Zoals bij het zeggen van “Mmmm” bij het zien van lekker eten!
Sakinah/Sakin: Dit verwijst naar een letter met sukoon.
Bijvoorbeeld: noon sakinah verwijst naar de letter noon met sukoon نْ
Noon Sakinah & Tanween Deze Tajweed-regel heeft betrekking op de klinkers en letters die het ‘nnn’ geluid creëren, zoals:
noon sakinah نْ letters met tanween (een dubbele klinker die het noon-geluid toevoegt aan de toegepaste letter) بًا (ban) بٍ (bin) بٌ (boon) Idhaar (om duidelijk te maken) Als noon sakinah نْ of een tanween wordt gevolgd door deze 6 letters [ء ه ع ح غ خ], spreek dan de noon normaal uit (zonder ghunnah).
[ ء ه ع ح غ خ ]
Idhar-diagram met voorbeelden. Noon sakin en tanween tajweed-regels. Idghaam (samensmelten) Er zijn twee vormen van Idghaam: een met ghunnah en een zonder.
Met Ghunnah: Als deze letters [ي ن م و] worden gevolgd door een noon sakinah of tanween, sla dan de ghunnah van de noon over, maar pas in plaats daarvan de ghunnah toe op de gevolgde letter.
[ ي ن م و ]
Dus wie ook maar een atoomgewicht aan goeds doet, zal het zien.
(Surah Al-Zalzalah, 99:7)
Zonder Ghunnah: Als deze letters [ل ر] worden gevolgd door een noon sakinah of tanween, sla dan de noon over en spreek de gevolgde letter uit zonder ghunnah.
[ ل ر ]
–
(Surah Al-Baqarah, 2:5)
Iqlaab (om te veranderen) Als er een [ب] volgt na een noon sakinah of tanween, verander dan de ghunnah in een [م] door de meem uit te spreken, maar spreek nog steeds de [ب] daarna uit.
Maar wie na zijn misstap berouw toont en zijn leven betert, voor hem zal Allah zeker genade hebben. Voorwaar, Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig.
(Surah Al-Ma’idah, 5:39)
Ikhfaa (om te verbergen) Ikhfaa is van toepassing op de overgebleven letters die niet worden genoemd [ ت ث ج د ذ س ش ص ض ط ظ ف ق ك ]. Men moet de noon sakinah of tanween verbergen maar ghunnah toepassen. Het niveau van ghunnah hangt af van de specifieke letter die volgt. Pas de lippen en mond aan alsof je de letter na de noon sakinah of tanween wilt uitspreken.
[ ت ث ج د ذ س ش ص ض ط ظ ف ق ك ]
Ikhfaa-letters zijn rood gemarkeerd. Overgebleven letters zijn van toepassing op Idhar, Idgham en Iqlaab.
van het kwaad van de fluisteraar— (Surah An-Nas 114:4) (Men moet goed luisteren naar de recitatie voor deze regel)
Noon & Meem Mushaddad Dit is een eenvoudige Tajweed-regel die alleen van toepassing is op twee letters.
Als een noon of een meem shaddah heeft, spreek dan een ghunnah uit van 2 slagen. Dit wordt nog steeds toegepast bij het stoppen op de letter. Let op dat je het geluid van de letter niet verlengt, maar alleen de ghunnah.
ثُمَّ = thummma
إِنَّ = innna
Meem Sakinah Deze Tajweed-regel heeft dezelfde sub-regels als noon sakinah en tanween, maar niet zoveel specifieke lettertoepassingen.
Ikhfaa Shafawy Als een [ب] volgt na een meem sakinah, pas dan een ghunnah toe terwijl je de meem sakinah verbergt voordat je doorgaat naar de [ب].
Zeker, hun Heer is zich op die Dag van hen bewust.
(Surah Al-Aadiyat 100:11)
Idghaam Shafawy Als het begin van het woord begint met een meem en wordt gevolgd door een meem sakinah, combineer dan de woorden door de meem en pas ghunnah toe.
–
(Surah Quraysh 106:4)
Izhaar Shafawy Deze sub-regel is van toepassing op de rest van de letters wanneer ze een meem sakinah volgen. Spreek gewoon de meem duidelijk uit zonder ghunnah en meng niet met de volgende letter.
أَلَمْ تَرَ = Alam tara
Qalqalah Deze Tajweed-regel betekent ‘echo’ en de toepassing is om een echo-geluid te creëren aan het einde van de uitspraak van bepaalde letters. Het doel van deze regel is om onderscheid te maken tussen letters die vergelijkbare geluiden hebben wanneer men erop stopt (letter met sukoon, einde van ayah of ademhaling). Het helpt ook bij het creëren van een vloeiende recitatie.
De Qalqalah-letters zijn als volgt:
[ ق ط ب ج د ]
Er zijn drie plaatsen waar de recitant op moet letten bij het uitvoeren van Qalqalah.
Als het in het midden van een woord voorkomt, is het een snelle echo en een vloeiende voortzetting naar de volgende letter. Het is als een shaddah, maar zonder de duidelijke verlenging van de klinker.
تَجْرِي = tajeree
Als men stopt bij een woord dat eindigt op Qalqalah, maak dan de echo iets meer uitgesproken.
اللَّهُ الصَّمَدُ = Allahu samadda
Als men stopt bij een woord dat Qalqalah heeft en het heeft een shaddah, moet men een schokkende echo hebben.
لَهَبٍ وَتَبَّ = lahabiuuu wa tabbbaa
Al-Madd Madd beïnvloedt letters die de recitant langer moet uitrekken dan ze normaal zouden doen. De verlenging verschilt afhankelijk van de situatie en het symbool aanwezig. De lengte van de Madd wordt meestal beschreven door het aantal harakat of slagen. Elke verschillende sub-regel heeft zijn naam, maar om dingen duidelijk en beknopt te houden, zijn ze gegroepeerd op basis van het aantal slagen. De namen van alle regels worden verstrekt in een van de genoemde links.
De madd-letters zijn:
[ ا و ى ]
Twee Slag Madd Als een van de Madd-letters is verbonden met een andere letter die niet wordt gevolgd door een hamza of letter met sukoon, rek deze dan slechts uit voor slechts twee slagen. Dit wordt de natuurlijke Madd genoemd. Als een hamza een Madd-letter voorafgaat, dan is de verlenging nog steeds slechts 2 slagen.
دِينُكُمْ = dee nukum
يَا = yaa
عَابِدُونَ = A’aa be doona
Als men stopt bij een woord dat eindigt op een tanween fatha, verander dan de tanween in een alif Madd.
أَفْوَاجًا = Aff waa jaa
Flexibele Madd (twee, vier of zes) Als men stopt bij een woord waarin een Madd voor de laatste letter staat, kan men de Madd overdrijven tot vier of zes slagen. Twee slagen is hier nog steeds het minimum vereist en men kan de verlenging naar vier of zes alleen doen als men stopt bij het woord.
إِلَٰهِ النَّاسِ = ilaa hinnnaaaas
Vier Slag Madd Als er een Madd-letter in het midden van een woord staat en er volgt een hamza, moet de Madd worden verlengd met vier of vijf slagen. Op dezelfde manier, als het woord eindigt in een Madd en het begin van het volgende woord begint met een hamza, moet de Madd opnieuw worden verlengd met vier of vijf slagen.
إِذَا جَاءَ = idhaa jaaaa a
(Hoewel zowel dhal als ja een alif Madd bevatten, wordt ja langer uitgerekt vanwege de hamza)
Zes Slag Madd Als een letter met een shaddah volgt op een Madd-letter, moet de Madd-letter worden verlengd met 6 slagen.
وَلَا الضَّالِّينَ = wa laddaaaaaalleeen
Als een letter met een sukoon volgt na een Madd-letter, moet de Madd-letter worden verlengd met 6 slagen.
Conclusie Dit artikel geeft een samenvatting van wat Tajweed is en de voordelen ervan. Er zijn nog steeds veel nuances aan Tajweed die niet in deze discussie werden uitgelegd, dus blijf leren! Luisteren is een van de beste manieren om te leren, omdat dat is hoe de Koran oorspronkelijk werd verspreid. Men kan Tajweed leren zonder ooit de namen van de regels te leren, door alleen maar iemand hun recitatie herhaaldelijk te laten corrigeren. Allah heeft de ummah kennis binnen handbereik gegeven, dus maak gebruik van dit technologische tijdperk!